Tandlægeskræk er et stort problem for rigtig mange mennesker.

Mange af disse mennesker er flove over deres tænder og flove over, at de ikke kommer til tandlægen. Desværre kommer mange af dem først, når tænderne er gået i stykker og gør ondt.

Hos mange patienter er det dårlige oplevelser hos tandlægen fra deres barndom, der gør, at det er blevet meget svært at komme til tandlægen.

Er man bange for at gå til tandlæge, er det vigtigt at vide, at man langt fra er den eneste, der har det sådan.
Når vi taler med vores patienter om deres angst, får vi at vide, at noget af det de er mest bange for, er en pludselig smerte; en smerte, der kan være så stærk, at de dør af den. Det lyder voldsomt, men det er sådan, det opleves.

Noget andet patienterne er bange for, er at miste kontrollen: de ligger ned i tandlægestolen, og tandlægen er gemt bag ved en maske og bøjer sig ind over dem. De føler sig holdt fast og kan ikke komme væk.

Når patienten er i tandlægestolen, og tingene lykkes, og det bliver en god og tryg oplevelse, er det fordi, vi får etableret et godt samarbejde. Hvis man skal samarbejde, er man nødt til at være enige om, indenfor hvilke rammer, samarbejdet skal foregå.

 

Derfor starter vi med at lave nogle helt faste aftaler:

Det må ikke gøre ondt. Det er vores ansvar at sikre, at besøget ikke gør ondt.
Det er patienten, der bestemmer tempoet.
Dvs. patienten kan til enhver tid løfte en arm som signal, og så stopper vi med det samme. Det er altså patienten, der styrer slagets gang og derved har kontrollen.

Vi fortæller hele tiden, alt hvad vi gør: nu puster vi, nu kommer der lidt vand, nu larmer det osv. På den måde kan patienten hele tiden følge med i, hvad der foregår, og der kommer ingen ubehagelige overraskelser.

Der ud over sætter vi god tid af til det første besøg, så vi kan lave en grundig gennemgang af tænderne og fortælle patienten om de tanker vi gør os, om det vi ser i patientens mund.

På Sorø Tandklinik har vi mange års erfaring med at hjælpe sådanne patienter med tandlægeskræk, og det er vores erfaring, at vi ved disse faste aftaler kan få skabt en tryg og rolig relation, der giver os mulighed for at hjælpe patienterne af med deres tandlægeskræk.